Du hör kanske ofta sägas att podden kan höras ”där du kan lyssna på poddar”? Jomen, var kan du lyssna på poddar då?!

Ordet podcast härstammar från ordet ”pod” som på engelska betyder frökapsel och cast kommer från ordet broadcasting. Dessa två ord har slagits samman till att kallas podcasting. Till skillnad från traditionell radio såväl som webradio så lyssnar du inte live. Du lyssnar när du vill, när det passar dig och på vilken enhet du behagar och därmed på lite olika ställen.
Det vanligaste stället för iPhoneanvändare är appen ”Podcaster” som finns installerad i telefonen när du köper den. Podcaster är iPhones version av ”podcastspelare” och Google Podcasts är Googles variant. Sedan inte så länge kan man även lyssna på poddar på Spotify som främst är avsedd för musik.

Du kan lyssna på oss där poddar finns

Alla som inte orkar förklara

acast är en annan plats där du kan lyssna på poddar tillsammans med ett otal andra platser, bl.a. hostingservrar för poddar t.ex. Libsyn, PodBean, Soundcloud m.m.
Du lyssnar helt enkelt genom att du laddar ner ljudfilen lokalt till din enhet för att spela upp den senare. Detta fungerar såklart även om du inte är i närheten av något nätverk.

Såklart kan jag hjälpa dig att få ut din pod på alla dessa sajter men något som är minst lika viktig är möjligheten att lägga den på din hemsida. Med en embed-kod löser vi detta.

Och såklart! Du kan ju lyssna på de poddarna vi producerar här på poddly.se!

/Martin Hansson – HK Media/Poddly